vrijdag 26 juni 2015

Stof

Gedinne Tour du Millénaire, bron Wikipedia
Het is de bedoeling dat het vak techniek van onze locatie Gilde Vakcollege Techniek komend jaar start met een nieuwe methode: 'Techniek Totaal Digitaal'. Zoals de naam al aangeeft een volledig digitale methode. De schrijver omschrijft de opzet als 'plaatje, praatje, daadje'. De leerling krijgt een foto, tekening of video te zien, bekijkt die en leest de beknopte uitleg die er naast staat. Daarna maakt de leerling een opdracht. Dat kan het beantwoorden van een meerkeuzevraag op het scherm zijn of het maken van een klein werkstuk van hout of metaal. Naast met deze methode zullen de leerlingen ook gaan werken met lesbrieven van het Vakcollege. Vanuit ICT oogpunt liggen er nu twee interessante vragen: met wat voor device gaan we de leerlingen laten werken en waar gaan de docenten hun materiaal en de leerlingen hun werk opslaan?
Het Gilde heeft 18 lesgroepen die het vak techniek volgen. De lessen worden gegeven in 3 vaklokalen die vol staan met werkbanken, borden met opstellingen, machines en gereedschap. Lokalen die door de aard van het werk ook nogal stoffige zijn. De methode zelf is webbased en kan prima vanaf een tablet benaderd wordt. Er hoeft maar zelden tekst te worden ingevoerd zodat een fysiek toetsenbord overbodig is. Tablets zijn over het algemeen klein, handzaam en lijken weinig last van stof te hebben. Tablets dan maar? Nee, want de lesbrieven vragen juist wel om relatief veel invoerwerk en dan is een fysiek toetsenbord handig. Kiezen voor een laptop? Dat ligt op dit moment het meeste voor de hand. Laptops zijn echter wel gevoeliger voor stof en kwetsbaarder tussen alle machines.

We hebben een week lang een Predia Go te leen gehad. Het is een hybride: een tablet met een los te koppelen toetsenbord. De leverancier geeft aan dat hij speciaal voor een schoolomgeving is ontworpen en tegen een stootje kan. Hij zou zelfs een val van een meter moeten kunnen overleven. Dat hij er alleen in het wit geleverd wordt is dan wel weer jammer in een technieklokaal. Wij vonden hem er nogal speelgoed-achtig uitzien, de leerlingen die hem getest hebben viel dat helemaal niet op.
De Predia Go heeft geen overdreven sterke specificaties maar zou kunnen voldoen voor het doel waarvoor het vak techniek hem nodig heeft. De neiging om voor de Predia Go te kiezen is groot ware het niet dat er op het terrein van het beheer nog een forse uitdaging ligt. Het gaat om Windows 8.1 devices en die kunnen wij nog niet aanmelden op ons serverpark (we wachten met smart op Windows 10.) Leerlingen kunnen dan niet met hun eigen account aanmelden en dat is lastig bij gedeeld gebruik. Daarnaast heeft de Predia Go geen netwerkaansluiting waardoor we hem veel moeilijker snel van een image kunnen voorzien. Volgende week gaan collega's kijken op een school in Goes en hopen we daar te weten te komen hoe zij omgaan met deze vraagstukken.
Het alternatief zou een keuze voor het device van onze locatie Calvijn zijn: de Acer Travelmate 11,6" met touchscreen.

De andere vraag speelt niet alleen op het Gilde maar ook op andere locaties: waar laat je nu al je bestanden? De meest voor de hand liggende opslagplaats is de OneDrive die onderdeel is van Office 365. De OneDrive is vergelijkbaar met Google Drive en Dropbox en is een soort online USB-stick. Alle medewerkers en leerlingen hebben een OneDrive en kunnen daar onbeperkt bestanden opslaan. De OneDrive is bereikbaar vanaf elk apparaat met toegang tot internet en hij ook gesynchroniseerd worden met privé apparaten. Niet met de computers op school omdat dan de profielen te groot zouden worden en het inloggen erg lang zou gaan duren. Om te kunnen synchroniseren met de OneDrive 'van school'  moet je op je eigen device wel kiezen voor het installeren van een OneDrive for Business app.

Bestanden en mappen op je OneDrive kan je delen met anderen. Zo kan je als docent een map delen met al jouw leerlingen en daar lesmateriaal in zetten. Andersom kan ook: de leerling bouwt een portfolio op in een map op zijn OneDrive en geeft de docent toegang. De docent kan zo het portfolio bekijken. Maar eigenlijk is de OneDrive hier niet specifiek voor ontworpen. Je krijgt lange lijsten met mappen die met jou gedeeld zijn en in de praktijk werk dat niet handig. Een klein groepje collega's kijkt nu naar de teamsites binnen Office 365 om te onderzoeken of we daar iets mee kunnen als het gaat om bijvoorbeeld het opbouwen van portfolio's of het delen van materiaal.

Een aandachtspunt is ook nog dat als de leerling van school gaat of de medewerker uit dienst, dat dan het account automatisch wordt opgeheven. De leerling of medewerker heeft er dan geen toegang meer toe en na een bepaalde periode wordt de OneDrive gewist.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten