vrijdag 17 april 2015

Alles draait om een pen!

Het is vandaag stralend weer in Seattle en omgeving. Overal krijgen we te horen dat we `lucky` zijn: meestal is het erg regenachtig in deze tijd van het jaar. Nu hebben een stralend blauwe lucht en zien we overal aan de horizon besneeuwde bergtoppen. Op weg naar de International School krijgen we voor het eerst meer van het land te zien dan alleen snelweg, kantoren en bedrijven. De International School maakt onderdeel uit van het Bellevue School District en staat in Oost-Bellevue. Een deel dat een stuk minder welvarend is als West-Bellevue waar ons hotel staat. Daar woont dan ook de top van Microsoft wordt ons verteld. De school telt ongeveer 600 leerlingen van 11 tot 17 jaar. Het is een middle- en highschool waar in januari 1:1 onderwijs is ingevoerd. In vier dagen tijd hebben alle leerlingen een Lenovo Thinkpad Yoga gekregen.

Een prachtige laptop waarvan het scherm kan worden omgeklapt waardoor een tablet ontstaat. Alle docenten hebben er ook een gekregen. Zij kunnen hun Yoga draadloos koppelen aan de beamers (die in het netwerk zijn gehangen) en lopen nu met hun Yoga door de klas terwijl ze er met een Stylus pen op schrijven. Dat wordt gelijk op het scherm geprojecteerd. Daarmee wordt gelijk het eerste opvallende punt genoteerd: de SMART boards die er al jaren hangen worden eigenlijk helemaal niet meer gebruikt. Een simpel projectiescherm is voldoende. Het district denkt er nu over na of de SMART boards niet weggehaald moeten worden, er zullen in ieder geval geen nieuwe meer komen. In plaats van een beamer plus scherm zou je er in deze situatie ook voor kunnen kiezen om een simpele TV op te hangen. Financieel is dat aantrekkelijker.



Tijdens de lesbezoeken zien we dat in elke les OneNote wordt gebruikt. Zowel docenten als leerlingen zijn hier erg enthousiast over. Het district streeft er naar dat alle lesstof wordt opgenomen in OneNote. Nu staat dat nog in Brightspace, een soort ELO. Brightspace maakt het niet mogelijk de stof interactief aan te bieden zoals OneNote dat wel kan. Docenten gebruiken Brightspace nu nog vanwege de goede agendafunctie, de inlevermogelijkheid en de optie om er testen in af te nemen. Zodra dat ook in OneNote kan gaat Brightspace waarschijnlijk verdwijnen en daarmee heeft OneNote op deze school de potentie van een `ELO killer` gekregen. We krijgen de tip om goed na te denken over de samenwerkingspagina die je met de Classroom Creator kan maken. Ze hebben te maken met misbruik waarbij leerlingen er vervelende zaken opzetten. En zo krijgen we nog meer nuttige tips. Zelf wordt ik steeds enthousiaster en komt OneNote steeds hoger op mijn lijstje van te onderzoeken zaken te staan. Binnenkort ga er voor de stichting wat voorbeeldlessen in maken. Overigens zet het district OneNote ook in om binnen het district docenten ervaringen te laten delen.


En dan de pen ... Het waren de exacte vakken die er om vroegen omdat met een toetsenbord een heleboel bijzondere tekens lastig of niet te maken zijn. Met een stylus en INK kan je prima in documenten schrijven. Ook wiskundige berekeningen. Een leerling gaf aan wat voor haar de winst was: vroeger moest ze zowel de informatie van de dia`s overschrijven als de opmerkingen van de docent, nu staat de PowerPoint in OneNote en kan ze op de PowerPoint schrijven. Overigens werd er nog volop in schriftjes geschreven. Dit bezoek liet zien dat zo`n pen een echte meerwaarde aan het device geeft, zeker in combinatie met OneNote. Een extra stimulans om voor het Lyceum nog eens goed naar de aangeboden HP X360 te kijken.


De middag mochten we naar eigen inzicht gebruiken. Met een klein groepje hebben we een busje met chauffeur gehuurd en zijn we naar de Boeing fabrieken in Everett gereden. Daar hebben we gezien hoe de Boeing 747, 777 en 787 gebouwd worden in het, qua volume, grootste gebouw ter wereld. Ook dat was een indrukwekkend bezoek.

PS: Het lukt niet goed om op mijn iPad mini de foto`s goed in de tekst te plaatsen. Als ik weer thuis ben ga ik dat aanpassen.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten