vrijdag 3 april 2015

Van AlphaSmart naar Surface PRO

AlphaSmart 3000
Bij het opruimen kwam men op het Gilde deze AlphaSmart 3000 tegen. Aangeschaft in 2005 voor leerlingen die moeite hadden met schrijven. De leerling kreeg de AlphaSmart mee in de les en kon er zijn aantekeningen mee maken. Maximaal 8 verschillende documenten kon de AlphaSmart bevatten. De tekst verscheen in twee regels op het kleine schermpje. Via een kabeltje of een infrarood verbinding kon het apparaat aan een computer of printer worden gehangen waarna de documenten uitgeprint konden worden. Vanuit de 'rugzak gelden' zijn er op de De Hoven zo'n 4 of 5 aangeschaft. Eigenlijk een voorloper van de laptops en tablets die nu op onze scholen gebruikt worden zoals de Surface PRO op het Lyceum Oudehoven.


Surface Pro 2
Zomer 2015 stelde Microsoft via APS-IT diensten en SLB-diensten 1.000 Surface PRO 2 tablets ter beschikking aan scholen in het kader van het Surface PROject. Het Lyceum diende met succes een projectaanvraag in en heeft sinds oktober 50 Surface PRO 2 tablets in bruikleen. Ze worden ingezet bij twee 'Investeren in innoveren'  projecten: differentiatie bij de talen en vakoverstijgend en projectmatig werken bij de bèta vakken. Na overleg met de betrokken collega's is er voor gekozen niet te gaan werken met laptopkarren maar met vaste opbergkasten in een drietal lokalen. Onze ervaring is dat er minder laptops gesloopt worden als de laptops in een vast lokaal door een vaste groep docenten gebruikt worden. De talen kunnen terecht in twee lokalen en voor de bèta vakken is er één lokaal. De bij de projecten betrokken docenten regelen onderling wie op welk moment gebruik kan maken van het lokaal en de SP's.

De eerste maanden zijn de SP's vooral gebruikt door de vakken Nederlands, Engels en Frans. De docenten maken tijdens de lessen gebruik van de methodesites van Noordhoff Uitgevers. Daarbij wordt de klas gesplitst waarbij een deel van de groep met de SP's werkt en een ander deel met andere opdrachten aan het werk is. In het bèta project is het tot nu toe het vak biologie geweest dat gebruik heeft gemaakt van de SP's. Onder andere om te werken met de website 'meneer Spoor'. 

De SP's draaien op Windows 8.1 en dat levert ons wel een uitdaging op. De huidige serversoftware kan nog geen Windows 8.1 devices ondersteunen. Leerlingen kunnen dus niet inloggen op ons educatieve netwerk. Ze loggen nu allemaal in met hetzelfde gastaccount en dat levert ongewenste situaties op. Zo slaan ze regelmatig hun werk lokaal op de SP op, vergeten uit te loggen uit SOMtoday of bewaren hun wachtwoorden. In de zomer worden de servers bijgewerkt en moet dit probleem verholpen zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten